2013. október 31., csütörtök

Parasztos krumplis pogácsa

Mindig is ez volt a kedvenc pogácsám, és valószínüleg az is fog maradni...egyszerű, és nagyszerű...túl sok alapanyag sem kell hozzá, és nagyon gyorsan kész...

Akár levesek, egytálételek mellé, vagy csak magában is kiváló, a világ legjobb pogija...

Hozzávalók:

70 dkg krumpli
25 dkg liszt
2 púpos ek sertés zsír
3 púpos tk só /ízlés szerint több-kevesebb/

Elkészítése:

A krumplit meghámozzuk, kockára vágjuk, sós vízben megfőzzük. Fontos, hogy jó sós legyen a víz, hogy a krumpli átvegye azt, különben sótlan lesz a pogi. Ha megpuhult, leszűrjük, még forrón krumplinyomóval áttörjük. Érdemes megkóstolni, hogy elég sós-e, ha nem, még pótolható. Beletesszük a zsírt és a lisztet, és összegyúrjuk. Jól gyúrható, viszonylag puha tésztát kell kapnunk. Nem szabad keményre gyúrni, mert akkor nem lesz jó.

Kb 1-1,5 cm vastagra sodorjuk, pogácsa szaggatóval mintázzuk a tetejét, majd kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk őket. 200 fokos sütőben sütjük kb 20 percig, aztán kivesszük, és egyenként megfordítjuk őket. További 15 perc alatt az alját is pirosra sütjük.



7 megjegyzés:

  1. Köszönöm a receeptet ilyen pogácsa receptet kerestem, édesanyám is így készitette a krumplis pogácsát. Üdvözlettel Fisli Lászlóné

    VálaszTörlés
  2. Nálam ez a favorit! Imádom! Egyszerű és nagyszerű. 😁

    VálaszTörlés
  3. Nagyon jó pogácsa recept, köszönöm! 🙂

    VálaszTörlés
  4. Én is így kêszîtem de élesztőt is teszek bele.Nem kemény ha nincs benne élesztő? köszönöm a választ

    VálaszTörlés
  5. Nem lesz kemény, a krumpli lágyít, érdemes kipróbálni, nagyon finom!

    VálaszTörlés
  6. Lekenitek a tetejét?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem kell lekenni, ha az alja arany barna, meg kell fordítani a pogácsákat, és a másik felét is lesütni

      Törlés